Nyheder om forskning og rådgivning fra IGN
View in browser
KU Nyhedsbrev: Videntjenesten Skov, natur og pyntegrønt
Bøgeblomster
Skiftende vejr med sol og regn
Efter et køligt og vådt forår i marts og april er forsommeren ankommet med varme og sol, men heldigvis afbrudt af regn til glæde for nyplantede træer. Med varmen bliver insekterne aktive, både de få arter som kan give problemer i juletræer og skovene, og deres naturlige fjender der regulerer skadedyrsbestande.
Der er også grund til at være opmærksom på svampeangreb i nordmannsgran juletræer, idet der kan være risiko for angreb af ædelgranrust, fordi det meste af maj måned var tør. Udover et enkelt kraftigt regnvejr omkring 4.-5. maj, som i heldigste fald har udløst rustsvampens sporekast før juletræernes udspring, kom det første, større regnvejr omkring 23. maj. Hvis nordmannsgranjuletræer var sprunget ud på det tidspunkt, kunne det give anledning til smitte fra sidste års gederamsbestande, se Videnbladet.
Se også rådgiversvar om ædelgrankræft og om mariehøns og bladlus nedenfor.

Tegn abonnement og få adgang til det hele
Nyt Videnblad
Forskel i vegetation med og uden hegn
Fremme af spontan vegetation efter gran
Hvor rødgranplantager afdrives, er der ofte et ønske om en mere divers vegetation fremadrettet. Området udlægges måske endda til natur med fri succession. Men det tykke førnelag, som opbygges i rødgranplantager, er en hæmsko for ny, fremspirende vegetation. Forskellige metoder kan afhjælpe dette.
Rådgivning
Mariehøns på stranden
Mange mariehøns
Observation af et stort antal mariehøns allerede i starten af juni tyder på, at de nyttige insekter er klar til at bekæmpe bladlus.
Røde frugtlegemer på gren
Neonectria ædelgrankræft
Svampesygdommen ædelgrankræft kan gøre juletræer ubrugelige. Sæt ind med sanering, hvis der observeres symptomer på angreb.
Ring og få råd 
Er du abonnent på Videntjenesten? Så kan du gratis spørge forskerne til råds om de udfordringer, der optager dig. Se rådgivere og stil dit spørgsmål.
Nye publikationer fra IGN
Grusvej i skov
Forest Carbon Pool Projections 2024
Køer der græsser
Skov eller ej?
Heste på naturområde
Helårsgræsning – vurdering af bæreevne
Nyheder fra forskningen
Spiselig rørhat
Varer fra skoven
Vi kan ikke se skoven for bare træer. Skoven skaber mange andre naturprodukter end tømmer – produkter, som udgør værdier for milliarder, men er usynlige i officielle handelsstatistikker. Dermed misses oplagte muligheder for at bekæmpe fattigdom.
Gnu vandring
Ikoniske dyrevandringer
De ikoniske gnu-vandringer er blevet et særsyn i Afrika, fordi vi mennesker har afskåret dyrenes historiske vandringsruter med veje, hegn, byer og landbrug. Det har ført til genetisk forfald i de bestande, som ikke længere har mulighed for at flytte sig, viser ny forskning.
Får græsser på mark foran højderyg. Foto: Olivia Smith
Diversitet i landbruget er godt for mennesker, miljø og indtjening
Blandede dyrehold og afgrøder, blomster-striber og naturområder, vand- og jord-forbedringer: Nyt globalt kæmpestudie har undersøgt effekten af diversitet i landbrug. Konklusionen er lysende klar: De positive effekter stiger for hvert tiltag, og negative effekter er svære at finde.
Nåleskov
Måling af biodiversitet ved naturnær skovdrift
Med næsten halvdelen af Danmarks skovareal dækket af nåleskov udgør konvertering af disse til naturnær skovdrift et væsentligt potentiale for at øge den nationale biodiversitet. Tilsvarende er der et potentiale i skovrejsning efter naturnære principper. Læs mere i nyhedsbrev fra LIFE4Forest. 
Nyheder fra IGN
Bredkronet eg på skoveng
Vil du have nyheder fra Skovskolen?
Skovskolen har startet sit eget nyhedsbrev – Nyt fra Skovskolen. I Skovskolens nyhedsbrev kan du møde studerende, kursister og medarbejdere og få glimt fra hverdagen på Skovskolen. 'Nyt fra Skovskolen' udkommer seks gange om året med nyheder, viden og overblik over kommende kurser, uddannelser og arrangementer. Læs det første nyhedsbrev.
Studerende i naturvejledning
Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland
Siden Skovskolen åbnede dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland sidste år, har der været stor interesse for uddannelsen, og nu udbydes Naturvejlederuddannelsen også vest for Storebælt. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark.
Rodkage fra væltet træ
Regnvejrsrekorder gør sunde træer til risikotræer
Den meget våde vinter og det våde forår, vi havde i Danmark, fik ellers sunde træer til at vælte for vinden, fordi jorden blev så vandmættet. Træers rødder holdes fast af normal-tør jord, men våd jord giver efter og slipper rødderne, når blæsten skubber på kronerne.
Kurser, temadage og konferencer 
Konference l 26-09-2024 l Skovskolen Nødebo
Naturforvaltningskonferencen 2024
Konference l 03-10-2024 l Skovskolen Nødebo
Skovbrugskonferencen 2024
Kurser l Efterår 2024 l Skovskolen i Nødebo og på Djursland
Skovskolens AMU kurser
Nyhedsbrevet formidler 3-4 gange om året ny viden om skov, natur og pyntegrønt fra Sektion for Skov, Natur og Biomasse på IGN. Fuld adgang til nye Videnblade, rådgivning og rabat på arrangementer kræver abonnement på Videntjenesten. 

Redaktør: Iben M. Thomsen
Abonnement: Jette Alsing Larsen

Denne mail kan besvares ved at skrive til vt@ign.ku.dk
Opdatér dine præferencer.
Afmeld nyhedsbrev.